Уеб програмиране за малките (5-7 клас)

front-end logos
Всекидневно използваме YouTube, Facebook, Vbox7 и други уеб сайтове. А знаете ли какво е използвано за създаването им? Ако искате да научите то модулът е точно за вас!

Уеб програмирането е на път да се превърне в най-разпространената технология в света, не само защото е сравнително лесно, но и защото при него няма ограничения за средата в която се изпълнява – браузърите могат да отварят уеб страници и под Windows, и под linux и под Mac. Това е и основната причина множество приложения днес да се пишат с HTML, CSS и JavaScript.

Чрез HTML, се съставя основната структура на всеки уеб сайт, което прави знанията по него фундаментални. Всичко, което виждате в мрежата се създава, чрез стилизиране, моделиране и манипулиране на HTML елементите. Посредством CSS имаме (почти) безкрайни възможности за различно визуално представяне на различни типове съдържание, написани с HTML. Със знанията си по HTML и CSS, вече можете да направите добре изглеждащ уеб сайт, но този сайт ще е статичен.

Чрез JavaScript ще можете да контролирате поведението на сайта си при различните действия на потребителите – променяме съдържанието на даден HTML елемент при зададено действие, падащи менюта, анимации и др. HTML и CSS са връзката между всяко едно уеб приложение и крайният потребител. Научавайки ги си гарантираме да имаме пълен контрол над изходния код на нашето приложение, знаеки също така как браузера интерпретира въпросния код.

Какво ще мога след 2-та дни? След края на двудневния курс, ще имате основни познания в HTML, CSS и JavaScript и ще имате умения да започнете да създавате свои собствени.

Лектори: 

Аделина Тодорова

Аделина Тодорова
Първа година студент в СУ, специалност Информационни системи

Преди 4 години посетих участвах в първото издание на CodeWeek Vratsa. Тогава за първи път се сблъсках с програмирането. Това ме мотивира да се запиша в курса по Уеб разработка на Vratsa Software, където получих основните си познания по HTML, CSS, PHP и др. Благодарение на това имах възможност да участвам в множество олимпиади, състезания и конференции.
От 2016 съм организатор на RailsGirls Vratsa, двудневен уъркшопи за дами с нулев или минимален опит в програмирането.

Иван Спасов
Първа година студент в СУ, специалност Софтуерно инженерство

Иван Спасов е завършил средното си образование в ППМГ „Академик Иван Ценов“, гр. Враца и в момента изучава софтуерно инженерство в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Той е един от малкото курсисти, завършили с отличие утвърденото 9-месечно обучение на Враца Софтуер Общество, което му позволява да стартира професионалната си кариера непосредствено след това. Дейно участва и като ментор към CodeDojo, където трупа опит в работата с деца. За човек, който е започнал да се занимава с програмиране преди 2 години, е доказал, че с постоянство, мотивация и усърдна работа всичко е възможно, дори в кратки срокове.
www.linkedin.com/in/john-spasov

 

Брой места: 15

Допълнителни ресурси:
Презентации и видео за HTML
Презентации и видео за CSS
Презентации и видео за JavaScript
Уроци на английски за JavaScript