Увод в програмирането

java logojava logojava logojava logo

Защо програмиране?  Програмирането е една от най-добре платените професии в света и в България. Също така е и една от най-лесните за усвояване, макар много хора да я свързват с непосилни мисловни процеси и вещерство. Чрез получаването на краен брой умения и прилагането им в различни ситуации програмиста е способен да накара въздушната възглавница в колата ви да се отвори на време, баркод скенера да разпознае стоката ви и авто-пилота да вдигне самолета ви.

Какво по-добро място и време да започнете приключението си в тази област от Седмица на програмирането – Враца. Запознайте си с основите на модерното програмиране, вземете опит от най-добрите в областта и напишете първата си  програма, както и втората, и третата, и четвъртата..

За кого е подходящ?  Семинарът е предназначен за напълно начинаещите в тази област, като ще ги запознае с концепциите за програмиране, операции, оператори, променливи, методи.. Накрая присъстващите ще имат възможност да реализират свой проект, който да се състезава за големите награди.

Какви умения ще придобия?  След края на двудневния курс, участниците ще могат успешно да създават конзолни приложения, ще са наясно с концепцията за алгоритъм и програма. С получените знания и още няколко седмици собствена подготовка те биха били готови за първата си работа като младши разработчици в ИТ фирма.

Част от разглежданите теми ще бъдат:

  • Какво е програмиране
  • Първата ви програма
  • Използване на среда за програмиране
  • Компилиране и дебъгване
  • Типове данни и променливи
  • Аритметични оператори
  • Условни оператори
  • Цикли
  • Масиви

Лектори:

Алекс Ангелов
Студент – Компютърни Науки

Среща компютър в детската градина и това е любов от пръв поглед. В седми клас решава, че ще задълбочат взаимоотношенията си и влиза в природоматематическа гимназия с профил „Информатика“. След една година в търсене на предизвикателство се записва в извънкласна школа по състезателно програмиране на C++. Почти две години блъска главата си в стената в школата и по турнири, в опит да разбере как да накара тая машина да прави това, което иска от нея. В края на десети клас стената се пропуква и той си проправя път до заветните положителни резултати. Тогава получава откровение, че може би не е направен за състезания и решава, че ще пробва да се занимава с разработване на софтуер.

В следващите четири години преминава през Java, Visual Basic, C# и Python, и открива, че C# и платформата .NET му допадат най-много. Въпреки гимназиалния си опит, продължава да участва в състезания и в университета, защото осъзнава, че алгоритмичното мислене и познаването на структури данни са важни за всеки софтуерен специалист.

Любослава Димитрова
Разработчик в Auxionize

Люси е четвърти курс софтуерно инженерство във факултета по математика и информатика на Софийския университет. Има страст към математиката, която всъщност я подтиква да продължи образованието си с информатика. Занимава се с програмиране от 2 години, като започва развитието си като програмист, изучавайки езици като C++ и Java, а в последствие и Javascript. В момента професионалните й интереси включват технологии, свързани с езиците Python и Ruby.

В свободното си време рисува, снима и пише статии за блогове с екологична насоченост. Обича да пътува и да работи по проекти със социално значение

Волен Александров
Студент по Компютърни науки
От 8 клас изучава програмиране. След 10 клас започва да се занимава по – сериозно. Започва курс, от Vratsa Software, по основи на програмирането с PHP, CSS, MySQL, HTML и създаване на уеб сайтове с WordPress. Правил е няколко сайта за реални клиенти.
Лектор е на две ученически практики в ПТГ „Никола Йонков Вапцаров“. След дипломирането си, записва в Софтуернен Университет – SoftUni. Там изучава различни езици и среди за програмиране като: ASP.NET MVC, Java, SQL, MySQL и други.
vladimir-damyanovski

Владимир Дамяновски
студент и технически трейнър в СофтУни
Завършил е Механотехникум “Никола Й. Вапцаров” във Враца. Има опит със C#, Java, JavaScript, PHP и най-различните уеб технологии, заобикалящи тези езици.
Въпреки че има опит с няколко езика, слабостта му е езика C# и .NET технологиите, към които почти винаги се обръща, когато търси технология, с която да осъществи идеите си. През свободното си време обича да се занимава с разработка на софтуерни проекти и електронна музика.
В опита си като лектор влага страстта си към програмирането, за да даде на студентите си максимално най-доброто обучение, което може.

Брой места: 45

Необходим софтуер, ако носите свой лаптоп: Среда за разработка Eclipse

Връзки към ресурси, които биха били полезни преди, по време и след семинара: