Хибридни приложения

react native

Защо Hybrid Mobile Apps?
Хибридните мобилни приложения са като всички други приложения, които ще намерите на телефона/таблета си. Те се инсталират на устройството ви. Можете да ги намерите в магазините за приложения. С тях можете да играете игри, да ангажирате приятелите си чрез социални медии, да правите снимки, да проследявате здравето си и много повече. Подобно на уеб сайтовете, хибридните мобилни приложения се изграждат с комбинация от уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript, за разлика от Native, където са необходими знания по Objective C или Java. Основната разлика е, че хибридните приложения се намират в приложение, което използва WebView на мобилната платформа. (WebView е като прозорец на браузър, който е конфигуриран да работи на цял екран.) Това им позволява да имат достъп до възможности на устройството, като акселерометър, камера, контакти, карти и др. Хибридните мобилни приложения не са различни. Добре написаното хибридно приложение не трябва да изглежда или да се държи по различен начин от своя Native еквивалент. Днес повечето хибридни мобилни приложения използват “Apache Cordova”, платформа, която осигурява JavaScript API за достъп до възможностите на устройствата чрез приставки, които са изградени с Native код.
В магазините за приложения има известен брой известни хибридни мобилни приложения – Basecamp, Instagram, Yelp, Untappd и др.

За кого е подходящ?
Този модул е предназначен за хорас напреднали умения по програмиране или JavaScript. Базови познания за работа с UNIX Shell, Node Package Manager (npm).

Необходим софтуер:

С цел оптимизаране на времето за обучение, е необходимо да имате поне базовият софтуер инсталиран в зависимост от операционната система която ползвате;

-       MacOS => Xcode – https://developer.apple.com/xcode/

-       Windows/Linux => Android Studio – https://developer.android.com/studio/

-       IDE/Editor (Visual Studio Code е добър вариант – https://code.visualstudio.com/)

Какво ще мога след 2-та дни?
Да създавате базови мобилни приложения, готови за публикуване в AppStore/GooglePlay.

Какво ще мога след 1 година?
Това зависи само от вас и желанието ви за усъвършенстване :)

 

Лектор

Виктор Василев

Виктор Василев
фрийлансър

Тридесет годишен, като последните десет са изгубени в програмиране и реализиране на софтуерни продукти. Работил съм за клиенти като НАП, Heineken, Ford, Fox Interactive, Schneider Electric и др., в ролята на PHP dev, и почти няма framework до който да не съм се докоснал или работил. Последната година съм концентриран предимно на hybrid mobile development.
За мен програмирането е изкуство, с годините картините стават все по-хубави, стига да се влага нужното желание!